torsdag 30 oktober 2014

Sammanfattning av frukostmöte i Älvdalen

Den 22 oktober hölls frukostmöte på Hotell Älvdalen. Frukostmötena är ett samarbete mellan näringslivskontoret på Älvdalens kommun och Företagarna i Älvdalen. På frukostmötet berättade bland annat Företagarnas chefsjurist Lars Nordfors om Lagen om anställningsskydd.

Först ut var Företagarna Älvdalens ordförande Eva Pettersson som berättade om vad företagarna gör och om samarbetet med UF. I år är det över 30 UF-företag på Älvdalens Utbildningscentrum, vilket vi vill lyfta fram.

Andra punkten var Älvdalens kommun - och miljökontoret har en kurs om solvärmetekning på gång i november. Kursen vänder sig till både företagare och privatpersoner och är 2 dagars kurs kostnadsfritt. För intresseanmälan ring eller maila Edita Pinxter: 0251-31173, edita.pinxter@alvdalen.se. Kommunen informerade även om arbetet i Trafikverkets "åtgärdsvalsstudie" där Trafikverket och kommunerna i nordvästra Dalarna diskuterar logistiklösningar med inriktning på järnväg. Nytt möte för denna fråga är i slutet av november.

Visit Idre var tyvärr inte på plats, men lämnade ändå information om Turistmässan som hålls 21-22 november på Lomkällan i Särna. Första dagen är vigd åt utställande företag inom besöksnäringen, och andra dagen, lördag, är utställningen öppen för allmänheten. Boka in detta datum redan nu! Den Stora Julfesten som arrangeras i ishallen i Älvdalen den 29 november finns det biljetter att köpa till på Turistbyrån. Det finns även biljetter att köpa till Hotell Älvdalen och Dalgatan 118 där man kan äta middag och samtidigt se showen från ishallen live på restaurangerna.

Torbjörn Wallin
Torbjörn Wallin som är en av eldsjälarna i Musik och motorfestivalen, berättade om årets musik och motorfestival. Han berättade att det varit ca 25 000 personer i kommunen under festivalveckan, och att en del av dessa är gäster som kommer från andra länder. Man hade tur med vädret i år också, och arbetar hela tiden på att göra cruisingsträckan så effektiv som möjligt, även om Älvdalens geografi utgör vissa begränsningar. Läa mer här: http://www.musikomotor.se/index.htm

Karin Hellström och Marit Norin
Karin Hellström och Marit Norin berättade om tidningen Happy Älvdalen, som är en tidning som (än så länge) utkommer två gånger per år, sommar och vinter. Tidningen innehåller artiklar om livsstil, näringsliv och besöksliv. I år tryckte de upp 3 000 fler exemplar än vanligt - och dessa tog slut innan sommaren var slut. Läs mer om Happy Älvdalen: http://www.happyalvdalen.se/

Christina Sjöberg
Företagsinkubatorns representant var Christina Sjöberg som berättade om Företagsinkubatorn olika företagsutvecklingsprogram. De har ett antal steg i denna affärsutvecklingsserie, där man antingen som etablerad företagare eller blivande företagare kan få ta del av seminarier och, om ens ansökan till Företagsinkubatorn blir beviljad, tilldelad en coach som kan hjälpa dig i ditt företagande och stötta dig att utveckla företaget mot ett tydligt uppsatt mål.

Mikael Eriksson
Mikael Eriksson på Green Business Region höll en anförande om vad Green Business Region (GBR) gör och vad de kan hjälpa till med. Under tre dagar kan du få coachning och hjälp, och GBR vänder sig till miljöteknikföretag. Men vad är ett miljöteknikföretag? Det kan vara så enkelt som ett skogsföretag som har en skogsmaskin som gör åverkan på marken, och för att minska åverkan, byter till däck som inte skadar marken lika mycket.

Lars Nordfors
Sist ut var Företagarnas riksorganisations chefsjurist Lars Nordfors. Han berättade om LAS (lagen om anställningsskydd) samt vikten av att alltid skriva avtal med personer man ska anställa - även om det bara rör sig om en kort, tidsbestämd period. Lars berättade även att företag enligt lag inte måste ha kollektivavtal, och att det oftast inte behövs förrän man har uppemot 10 anställda eller fler. Han tipsade även om sida www.lonestatistik.se där man kan hitta statistik över i stort sett alla branschers lönelägen. Har man anställda som är med i något fackförbund, måste det fackförbundet kontaktas om det är aktuellt med nedskärningar i personal. Lars berättar också att företagarnas medlemmar har tillgång till den juridiska rådgivning som ingår i medlemskapet.Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/10/valkommen-pa-frukostmote-pa-idre-fjall.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/08/frukostmote-i-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/frukostmote-pa-hotell-alvdalen.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/05/frukostmote-pa-kyrkbacksgarden-i-sarna.html//Frida Torsein