tisdag 16 december 2014

Vi vill passa på att önska er en riktigt god Jul och ett gott nytt år.

Nyhetsbrev oktober - november - december 2014
Nu är julen snart här och vi vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Nu tycker vi att vi alla ska göra vårt bästa för att 2015 ska bli ett ännu bättre år än 2014!


Bild tagen på Fäbodmiljö på Idre Fjäll

 Extra viktig information från näringslivskontoret!
Adressregister för utskick till företag i kommunens
Det är jätteviktigt för oss att vi har rätt kontaktuppgifter till dig och ditt företag så att vi kan skicka information om frukostmöten, föreläsningar, information från kommunen och andra statliga myndigheter och organisationer. Dessutom önskar vi visa upp ditt företag på kommunens hemsida, om du samtycker till det. Man kan likna det vid en lokaltelefonkatalog på nätet. Registreringen är helt kostnadsfri för dig och ditt företag, det är kommunen som står för kostnaden, men vi behöver din hjälp så att vi får rätt uppgifter. Brev kommer inom kort, snälla ta dig tid och fyll i det, om du inte får något brev om detta, kontakta oss.


Föreläsning i sökmotoroptimering
Den 16 januari kommer vi att arrangera en föreläsning vardera på Hotell Älvdalen och på Lodjuret i Idre by i sökmotoroptimering. Mikael Eriksson från Green Business Region kommer för att berätta om hur man kan använda Youtube som ett verktyg och hamna bland de första på Googles söklista. Kl. 13.00 börjar föreläsningen på Hotell Älvdalen och kl. 19.00 på Lodjuret i Idre. Föreläsningen till Hotell Älvdalen anmäls till frida.torsein@alvdalen.se , och föreläsningen i Idre anmäls till karin.ardefelt@alvdalen.se, senast den 12 januari. Alla är välkomna! Företagarna SIG passar på att ha en pubkväll på Lodjuret efter föreläsningen, roligt om du kan ta dig lite tid till att umgås med andra företagare.
W7 avslutas sista december i år
Den 31 december 2014 kommer projektet W7 att avslutas. W7 har under många år erbjudit starta eget-kurser, nätverk och företagsrådgivning kostnadsfritt. Det finns en ny projektansökan som väntar på grönt ljus att skickas in till Regionalfonden, men ansökningsutlysningen öppnar inte förrän till våren, vilket kan innebära att det blir ett glapp mellan sista december 2014 och sommaren/hösten 2015. Vi får hålla tummarna för en fortsättning.


Nominera årets företagare och nyföretagare i Älvdalens kommun
Vi vill passa på att be er alla skicka in nomineringar, gärna med motivering, till årets företagare samt årets nyföretagare. Nomineringar skickas till frida.torsein@alvdalen.se eller rings in till 0251-31 232 eller karin.ardefelt@alvdalen.se, 0251 - 31 228.


Ansökan om bygdemedel till Trängslets Regleringsfond ska vara inne 31 december
För att din ansökan om bygdemedel genom Trängslets Regleringsfond ska komma med behöver den skickas in till Länsstyrelsen senast 31 december 2014. Nytt för i år är att den kan skickas in elektroniskt på Länsstyrelsens hemsida: http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/blanketter/Lantbruk-och-landsbygd/Pages/bygdemedel.aspx.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hänt under oktober, november och december:


LOU-kurs för kommunens tjänstemän
Den 10 december höll PWC och Fredrik Andrén, en kurs för ett 20-tal tjänstemän på Älvdalens kommun. Syftet med kursen var att få fördjupad kunskap samt att få en inblick i de nya LOU-regler som med största sannolikhet träder i kraft under april 2016.


Fjällkapellet på Idre Fjäll
 Möten med Trafikverket Älvdalsbanan
Under hösten har ett antal möten hållit med Trafikverket, kommunerna i nordvästra Dalarna, näringslivet som är beroende av järnväg samt transportföretag för att diskutera förutsättningar och möjliga åtgärder för de olika järnvägsstråken som finns i detta område. För vår kommuns del gäller mötena Älvdalsbanan. Ännu ett möte kommer att hållas under januari, och efter det håller vi tummarna för att vi får ta del av infrastruktursatsningar.

Nominerade företag till Stjärngalan 2015
Visste ni att vi i år har två företag från vår kommun som är nominerade till Stjärngalan den 30 januari 2015? Företagen som är nominerade är Idre Fjäll i kategorin Årets varumärke och Pressmaster i kategorin Årets exportföretag. Vi ser fram emot att heja på våra finalister under Stjärngalan i januari!

Möte med Trafikverket
Under oktober hölls ett möte på Idre Fjäll. Tanken med dessa möten är att föra en dialog om skötsel och underhåll av våra vägar, för såväl våra boende som våra gäster runt om i kommunen. Representanter från våra turistanläggningar, entreprenörer som sköter underhållet, kommunen och Trafikverket deltog. Vi kommer efter säsongen att hålla ett möte för att göra en uppföljning hur denna säsong gått. 

Workshop för utveckling av evenemangsturismen
Älvdalens kommun driver just nu en förstudie om utveckling av evenemangsturism. Evenemangsturism är det snabbast växande och mest lönsamma segmentet inom besöksnäringen. Med anledning av det arrangeras en workshop som leds av Conny Olander från Svensk Tillväxtstrategi, den 17 december. Workshopen är för alla i vår kommun samt Orsa, Mora, Malung-Sälen, Leksand och Rättviks kommuner.

 
Pubkväll
Företagarna Älvdalen arrangerade den 11 december pub-afton på Dalgatan 118, där de bjöd alla deltagare på tacobuffé. De över 20 deltagarna fick alla presentera sig själva och sina företag. Lars-Erik Wiik på ALMI berättade om deras verksamhet och Ing-Marie Bergman fick berätta om den förstudie kommunen just nu driver om utveckling av evenemangsturismen samt om planeringen av aktiviteter i kommunen runt det kungliga bröllopet den 13 juni 2015. Läs mer:

Frukostmöten
Under hösten har ett antal frukostmöten hållits. I Älvdalen hölls frukostmöte 22 oktober samt 10 december, och i Idre hölls frukostmöte på Idre Fjäll den 23 oktober. På frukostmötet i Idre korades årets företagare Jarle Mosshäll som vi passar på att gratulera! Läs mer om frukostmötena: http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/10/sammanfattning-av-frukostmote-i-alvdalen.html http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2014/11/nu-har-vi-haft-fest-pa-idre-fjall.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2014/12/sammanfattning-av-frukosmote.html


En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar

Frida Torsein och Karin Ardefelt