Tillväxtverkets lista över de vanligaste frågorna när det gäller korttidsarbete

Tillväxtverket har skickat ut en information om ansökningarna om korttidsarbete. De får många frågor, och har passat på att lista de vanligaste svaren på frågor de får in. Kom ihåg att det är viktigt att ha förberett din ansökan innan du skickar in den, för det går inte att komplettera eller ändra ansökan. Den som har fått avslag på grund av felaktiga uppgifter i ansökan har möjlighet att göra en ny ansökan.

Obekväm arbetstid, timlön och provision – hur ska jag beräkna det?
Vi får många frågor om hur man ska räkna ut ordinarie lön när man har provision, tillägg för obekväm arbetstid eller timlön. Tyvärr är detta en fråga som vi ännu inte har svar på. Vi arbetar intensivt med att räta ut alla frågetecken och kommer att publicera svaren på Tillväxtverket.

Vad gäller om en anställd blir sjuk, är föräldraledig eller tar ut semester under stödperioden? 
Sjukdom, föräldraledighet, vård av sjukt barn och obetald semester räknas som frånvaro och ska räknas av vid beräkningen av preliminärt stöd. Betald och intjänad semester likställs med närvaro och ska ingå i beräkningen av preliminärt stöd. Uttag av betald och intjänad semester påverkar alltså inte beräkningen av stöd för korttidsarbete.

Vad är en driftenhet?
Kortfattat är en driftenhet avgränsad till en geografisk plats. Det kan vara hela eller en del av ett företag som är beläget inom en och samma byggnad eller samma inhägnade område. Det kan till exempel vara en fabrik, en butik eller en restaurang. Se även under Frågor och svar om driftenhet.

Vad är en jämförelsemånad? 
Om du söker stöd från ett startdatum som är mellan 2020-03-16 och 2020-03-31 ska dina anställda ha varit anställda i mars och tre månader tidigare, det vill säga i december. December blir i detta fall din jämförelsemånad. Om du lämnar in en ansökan i april och söker från ett startdatum i april eller senare ska dina anställda ha varit anställda i april och tre månader tidigare, det vill säga i januari. Januari blir i detta fall din jämförelsemånad.

Jag har inte fått bekräftelse på att ansökan är inskickad.
Det kan ta upp till tre arbetsdagar innan du får ditt bekräftelsemejl på grund av högt söktryck.

Måste jag ha bank- eller plusgiro för att ansöka?
Ja, man måste ange ett bank eller plusgironummer för att få utbetalning.

När kan jag få pengarna?
Om din ansökan är helt korrekt går handläggningen fortare. Pengarna kommer att sättas in på ditt konto några dagar efter att du fått din ansökan beviljad. Handläggningstid beror på hur många som ansöker samtidigt. Nu är det högt söktryck.

Varför är det så lång telefonkö?
Många ringer till oss nu. Om du får en upptagetton beror det på att det är fullt i kön. Prova att ringa igen om en liten stund, det är många som svarar i telefonsupporten och kön rör sig snabbt.


Läs mer om näringslivsarbetet:
De vanligaste frågorna om stödåtgärderna//Frida Torsein