Rapport från det digitala frukostmötet

Idag hade vi digitalt frukostmöte. På programmet fanns bland annat Devdalen, Vuxenutbildningen, Rekryteringslots, Sportkullan och Dalarna Science Park. Mötet följdes digitalt av 65 personer allt som allt. Du kan se frukostmötet i efterhand i några veckor till.

Välkommen till digitalt frukostmöte 4 februari!

Först ut var Peter Nygren, vice ordförande i Företagarna Älvdalen, som kort berättade om Företagsmässan som Företagarna är uppdragsgivare till.

Mora Gymnasium

Efter Peter var det dags för Mora Gymnasium genom Anneli Helgemo Gustavsson som berättade om den nya gymnasielinje som startar upp hösten 2023. Det programmet riktar sig mot handel, reception och lager för att täcka upp glappet som finns när det gäller det. Annelie berättade också att vill utbildningen behövs ett branschråd - så där vill hon bli kontaktad av dig som vill delta i branschrådet och därmed styra utbildningens upplägg. Dessutom behöver eleverna ha ett företag att göra sitt ArbetsPlatsLärande (APL) på. Anneli når du här.


Marie Mörk, Sportkullan

Marie Mörk, på Sportkullan, var med från ett vintrigt Dobiacco i Italien där Sportkullan just nu befinner sig med ett antal gäster för att åka skidor. Marie hälsar att det bara är att boka in sig på nästa års resa dit. I området finns olika transporter som man som turist kan hoppa på och av när man vill själv och tycker att skidspåren ser lockande ut.



Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen presenterade sitt uppdrag genom Åsa Lyhed. Vuxenutbildningen ingår i den för Älvdalen, Mora och Orsa kommuners gemensamma gymnasienämnd. Bland deras utbildningar idag finns bland annat vårdutbildning, kockutbildning samt utbildning inom industri. Just nu pågår ett nära samarbete med kommunerna där näringslivskontoren ingår för att bidra till att matcha kompetensförsörjningen i våra kommuner bättre.


Jonas Eriksson, Devdalen

Jonas Eriksson, som driver web- och programmeringsföretaget Devdalen, fick berätta om sin verksamhet. Han har drivit sitt företag under lång tid, och det hela började som ett stort intresse för programmering i 8-9-årsåldern som hållit i sig. Jonas har bland annat tagit fram en app åt Wilum og Bellum-projektet. Hans kunder är både kunder i Sverige men också utomlands.


Dalarna Science Park: Marianne
Färlin och Christina Sjöberg
Dalarna Science Park presenterade sitt utbud av företagsfrämjande aktiviteter och program genom Marianne Färlin och Christina Sjöberg. Nu har de nyligen lanserat ett nytt program för företag, som kallas HIT. Rubriken för programmet är företagsutveckling med hållbar innovation och tillväxt. Eftersom många små och medelstora företag har behov att utvecklas, tänka nytt, växa och ibland ställa om fokus har denna företagsfrämjande insats kommit till världen. Det kan handla om att ett

företag vill nå större hållbarhet, digitalisering, styrelsearbete, extern finansiering med mera. HIT är kort och gott ett affärsutvecklingsprogram som är behovsanpassat efter företagens individuella behov för att bättre kunna möta och vara förberedd på framtida utmaningar.



Rekryteringslots Dalarna:
Sigrid Kahr & Lotta Strömer
Lotta Strömer och Sigrid Kahr på Rekryteringslots Dalarna var nästa talare på tur. De berättade om den förstudie de just nu genomför i Älvdalen, Mora och Orsa kommuner. Denna förstudie kommer förhoppningsvis att leda till att Rekryteringslots startar en nod i norra Dalarna så att företag och kommuner kan ta del av deras tjänster. En av tjänsterna, som det hela började med en gång i tiden, är medflyttarservicen som de erbjuder. Om du i ditt företag lyckas anställa en nyckelkompetens, som flyttar hit med sin familj kanske andra i familjen också behöver hitta jobb och där kommer Rekryteringslots in i bilden. De har också fler tjänster, som du hittar på deras hemsida.

Älvdalen, Mora och Orsas
gemensamma Inköpscentral

Cristian Rask, som arbetar på den för Älvdalen, Mora och Orsa gemensamma Inköpscentralen deltog från karantänen i hemmet och berättade om Inköpscentralens arbete. Bland annat har de tagit fram en upphandlingsplan, där du kan se inom vilka områden det redan finns eller kommer att komma upphandlingar. Det finns ett uttalat intresse från politiken att man vill se fler upphandlingar där lokala företag kan vara med. Nu har precis en e-tjänst lanserats för upphandlingar.


Älvdalens Företagarmässa
5-6 maj 2022.
Torbjörn Wallin, som tillsammans med Niklas Nouvel, arrangerar Älvdalens Företagarmässa 5-6 maj på uppdrag av Företagarna Älvdalen. Mässan har ett späckat program under båda dagarna, där det på fredagsmorgonen kommer att vara ett frukostmöte för utställare som man kan boka in sig på. På scen kommer bland annat världskända idrottspersonligheter att finnas likväl som Idre Fjälls, Fjätervålens och Idre Himmelfjälls ordföranden: Tomas RIngsby, Ola Serneke och Gerteric Lindquist. Dessutom musik och dans från musikskolan i Älvdalen. För att boka monter, kontakta Niklas Nouvel: 0702-471833.

Kommundirektör Stefan Linde.
Efter Torbjörn kom kommundirektören i Älvdalens kommun, Stefan Linde, in eftersom det kom upp en fråga under frukostmötet om hur förskolorna hanterar vanliga förkylningar kontra covid. Stefan berättade, förutom att svara på frågan, att det just nu är ett mycket ansträngt läge inom både barnomsorgen och vården. Personal som arbetar på andra ställen inom kommunen kommer att friställas för att istället hoppa in inom vården och barnomsorgen för att lösa bemanningen.

Frida Torsein,
näringslivssamordnare
Frida Torsein, näringslivssamordnare på Älvdalens kommun, tog några korta punkter, bland annat att: det är hög tid att nominera i kategorierna Årets Företagare och Årets Nyföretagare. Mejla in era nomineringar. Vård och omsorg har ett stort behov av personal redan "igår" och även till sommaren. Känner du någon som kanske pluggar eller just nu inte har arbete och som kan tänka sig att hoppa in och jobba? Tipsa dem om att gå in på kommunens hemsida och anmäla sig. Förutom det är det från 1 januari i år ett nytt lagkrav gällande klimatdeklaration för nya byggnader. Vi kan också glatt berätta att en person kommer att anställas som samordnare mellan skola och näringsliv för att knyta kontakterna närmare dessa två emellan. Syftet är att eleverna ska få en bredare bild av vilka jobbmöjligheter som finns i vår kommun och även få en inblick i företagandet värld. Jobbannonsen kommer ut inom kort.

Kjell Tenn,
kommunalråd Älvdalens 
kommun

Slutligen summerade Kjell Tenn frukostmötet och berättade om arbetet som pågår för att få Älvdalens kommun att hamna i ett annat elområde för att på så vis kunna få ner elpriserna.

Ett stort tack till Digistream som såg till att tekniken fungerade exemplariskt under frukostmötet!




Boka in dessa datum för kommande (och sannolikt fysiska) frukostmöten:
- 8 april kl. 07:30-09:00 i Älvdalen
- 16 mars kl. 07:30-09:00 i Idre
- 11 maj kl. 07:30-09:00 i Särna
- 2 september kl. 07:30-09:00 i Älvdalen
- 23 november kl. 07:30-09:00 i Idre
- 9 december kl. 07:30-09:00 i Älvdalen


Läs mer
Spännande nytt på Coompanion Dalarna
Delta på digitalt frukostmöte
Gå kostnadsfria kurser i digitala verktyg
Företagsbesök i Särna



//Frida Torsein