Frukostmöte på Idre fjäll

I onsdags var det frukostmöte på Idre Fjäll. Bland talarna var, förutom Idre Fjäll och Andreas Starenhed även Sofie Andersson på Fjätervålen, Torbjörn Wallin på Idre Himmelfjäll, Theres Persson på Rekryteringslots, Kajsa Kihlén på Almi och information om nya skidbussen genom Masexpressens Bosse Hermansson. Du kan också se mötet i efterhand på kommunens hemsida.

Från vänster: Stefan Nordin, Andreas Starenhed,
Sofie Andersson och Torbjörn Wallin

Först ut var Företagarna Särna-Idre-Grövelsjöns ordförande Stefan Nordin som berättade om vikten av att skydda ditt företags uppgifter. Han uppmanade alla företag att logga in på Skatteverket och spärra obehörig adressändring. På så vis kan ingen obehörig ändra dina uppgifter. Den 20 januari klockan 18:30-22:00 uppmuntrar Företagarna medlemmarna att komma till Lodjuret för en mexikansk afton. Anmäl dig på Företagarnas hemsida.

Efter Stefan var det dags för Andreas Starenhed att berätta om Idre Fjäll. De har ännu inte märkt av någon större konjunktursvängning bland gästerna, utan säsongen som stundar är bra bokad. Försäsongens vintersatsning på olika tävlingar har i även i år varit en succé. Det som är på gång just nu är gondolen som Andreas hoppas invigs innan året är slut, att Pernilla Wiberg Hotell renoveras, nytt aktivitets- och campingområde samt ett projekt som heter "Ett vackrare Idre Fjäll" som handlar om att städa upp och snygga till de områden som blivit stökiga av diverse byggen.

Därefter var det dags för Sofie Andersson att berätta om Fjätervålens stundande säsong och satsningar. På Fjätervålen är det 6 helårsanställda och under säsong 40 personer. Det har lett till att man fått ta krafttag och snabbt bygga 13 lägenheter till personalen, samtidigt som man utökat antalet laddboxarna i stugbyn. Detaljplaner för Fjätevålen är på gång och 2025 kommer byggstart av sittlift, toppstuga, centrumanläggning och bostäder.

Efter Sofie var det dags för Torbjörn Wallin som berättade om Idre Himmelfjälls nyheter med bland annat ny lift vid Copernicus-området, fler billaddare och parkeringsplatser, 700 nya bäddar samt bygget av infrastruktur till Cressidaområdet som har byggstart under hösten 2023. I jul öppnar Mossas kåta som är en kåta med matservering vid 6-stolsliften.

Louise Eriksson, Bosse Hermansson och
 Kajsa Kihlén

Louise Eriksson var nästa person i turordningen som berättade om kommunens med en ny skadegörelse- och klotterpolicy. Därför vill kommunen få inte synpunkter från företagare om hur man anser att ett samarbete bäst utformas när det gäller klotterhantering. Vad tycker du bör framgå i en klotterpolicy (vad, varför, hur)? Vad tycker du bör framgå i en klotterrutin (vem)? Borde kommunen ha samordnad roll när det gäller klottersanering? Även förslag på övriga åtgärder (tex sociala, nätverk, lagliga klotterväggar, dialog med ungdomar) tas emot tacksamt. Mejla dina svar till kommunen! Har du frågor, kontakta Lina Håmås 0251 – 312 22.

Därefter var det dags för Bosse Hermansson på Masexpressen som berätta om den skidbuss som kommer att börja gå den 23 december i år till 15 april 2023. Bussen kommer att gå varje dag och är kostnadsfri. Bussen går från Grövelsjöns fjällstation mot Idre och till alla anläggningarna i Idre och i motsatt riktning. Masexpressen har även busslinjer mellan Stockholm och Idre under vintersäsongen.

Kajsa Kihlén på Almi var nästa person att berätta om Almis erbjudanden till företag. Kajsa har för övrigt stuga i Grövelsjön har därför möjlighet att vara på plats fysiskt i vår kommun. Almi har förutom lån och företagsrådgivning även riskkapital. De kan vara ett bollplank för dig när det gäller olika vägskäl du står inför som företagare eller vid ägarskiften. De har även olika paket, där du som företagare kan få stöttning på olika sätt. Kajsa ville framförallt slå ett slag för deras lunchföreläsningsserie. Vill du komma i kontakt med Almi? Kontakta Kajsa!

Theres Persson, Daniel Nilsson och Peter Egardt.
Rekryteringslots och Theres Persson var det dags för efter Kajsa och hon berättade om det erbjudande som Rekryteringslots kan ge medlemsföretag. Rekryteringslots har tidigare bara funnits i södra Dalarna men har sedan 1 oktober nu i höst även en nod som servar hela Älvdalens kommun samt Mora och Orsa kommuner. Rekryteringslots erbjuder företag medflyttarservice, nätverk inom HR, Inflyttaraktiviteter, omställningsaktiviteter och profilering genom sina sociala medier, podd och deltagande på mässor bland annat. Vill du veta mer? Kontakta Theres, 070-8478872!

Daniel Nilsson passade på att spontant berätta om arbete med att få näringslivet mer närvarande i skolan. En av aktiviteterna för att få skolungdomar i grundskolan att lära sig mer om företagen i kommunen är en industrinatt, att företag kommer på besök till skolan och berättar om sina verksamheter samt konceptet med "företagsfadder" där en klass följer ett företag under en termin eller ett läsår. Ett av målen med detta är att eleverna ska känna sig mer trygga inför sina gymnasieval. Vill du vara företagsfadder eller komma och presentera ditt företag för en skolklass? Kontakta Daniel!

Därefter var det dags för det för mandatperioden färska kommunalrådet Peter Egardt. Peter berättade om den tur han haft, som fått ett av de finaste uppdragen man kan ha - att vara kommunalråd. Peter gör gärna besök på företagen i kommunen. Peter tryckte även på hur viktiga företagen är för Älvdalens kommun. Vill du att vi besöker ditt företag? Kontakta Frida!


Läs mer:
Se frukostmötet i efterhand (endast möjligt i två veckor)
Företagsbesök på Offroadcamp i Nornäs
Företagsbesök på Uvboet
Nyhetsbrev näringsliv oktober 2022



//Frida Torsein