Nyhetsbrev från Älvdalens kommun

Älvdalens kommun skickar nu veckovis ut nyhetsbrev med information som är relevant för dig som företagare i kommunen. Vi vill uppmana dig som inte prenumererar på våra nyhetsbrev att göra det så du får viktig information. Du anmäler dig till nyhetsbrevet på kommunens hemsida.

Älvdalens Kommun behöver vikarier
Vi står inför en speciell situation. Nu under coronapandemin behöver Älvdalens kommun snabbt kunna få in många nya vikarier, för att vi ska klara vårt viktiga uppdrag och få samhället att fortsätta fungera.
Vi behöver dig som vill hjälpa till. Har du varslad personal? Eller driver du ett företag men kan tänka dig hoppa in på lite extra nån dag, kvällar och helger? Som vikarie hos oss finns en snabb väg till ett flexibelt jobb som är på dina villkor.
Vi behöver främst vikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg i Älvdalens kommun.
Tipsa din personal och/eller anmäl ditt intresse till bemanningsenheten.

Vill du berätta om hur det är att vara entreprenör på landsbygden?
Just nu samlar Conpetence, på uppdrag av Tillväxtverket, ihop en fokus-grupp engagerade entreprenörer som vill dela med sig av sina utmaningar på landsbygden.
I och med rådande omständigheter finns möjlighet att få expertrådgivning kostnadsfritt för dig som småföretagare. Kanske vill du bolla hur du ska röra dig framåt i dessa tider? Du kan även få hjälp med frågor såsom att nå ut till fler kunder, öka lönsamhet, marknadsföring, finansiering och mycket mer.
Är du intresserad eller vill veta mer?
Ring Nema (projektledare) på 0739327484 eller mejla info@getconpetence.se
Information hittar du också på Conpetence hemsida

Webinarium och skrivarstuga kring möjliga stöd
Visit Dalarna bjuder in till ett digitalt seminarium, med informtion till dig som företagare om möjliga stödåtgärder i samband med pågående coronapandemi.
Datum och tid: 8 april 2020, kl 10.00-11.10
Plats: Facebook Besöksnäringsutveckling i Dalarna och via Zoom

Hjälp och stöd till ditt företag ansök om en extern rådgivningsresurs
Företag i Dalarna med upp till 49 anställda kan nu söka stöd till finansiering av extern rådgivningsresurs kopplat till situationen med Covid-19 utifrån fyra insatsområden:
Beredskapsplan mot obestånd - exempel på insatser kan vara att ta fram en krisplan för ekonomin, likviditetsbudget, tolka och omförhandla affärskontrakt, eventuellt upprätta kontrollbalansräkning
Förstå och nyttja statens krispaket
Stöd i ditt ledarskap - exempel på insatser kan vara arbetsrätt, chefsstöd, svåra samtal och stresshantering
Verksamhetsöversyn - exempel på insatser kan vara att se över affärsmodellen, validera kunskap, skapa nya värdeerbjudanden.
Insatsen finansieras helt med stöd från Region Dalarna, för max 20 000 kronor per insatsområde.

Så arbetar kommunen med coronaviruset, Covid-19.
Älvdalens kommun följer de nationella myndigheternas rekommendationer om coronaviruset, Covid-19. Vi utgår därför från bland andra Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. På kommunens hemsida finns löpande information kring arbetet med om coronaviruset, Covid-19.

Upphandlingar
Pågående upphandlingar i Älvdalens kommun och kommunens bolag publiceras i upphandlingsverktyget Mercell. Se aktuella upphandlingar för Älvdalen, Mora & Orsa här.
Region Dalarna upphandlar varor och tjänster för tre miljarder kronor årligen. Se även Region Dalarnas aktuella upphandlingar.

Håll dig uppdaterad
Kommunen har samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset.

VERKSAMT.SE   
verksamt.se samlar myndigheterna Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information om det nya coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till.

FÖRETAGARNA   
Organisationen Företagarna har samlat artiklar och guider som rör coronakrisen för egenföretagare och aktiebolag utan anställda.

TILLVÄXTVERKET   
Hos Tillväxtverket kan du nu ansöka om stöd för korttidsarbete. Det är bra om du förbereder så mycket som möjligt innan du skickar in din ansökan.

BRYGGLÅN FRÅN ALMI   
Almis Brygglån ska används till att överbrygga en period av svårigheter. Lånet har förmånliga villkor anpassade efter rådande situation. För att beviljas ett lån är det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen.

FORUM ÄLVDALEN   
Näringslivskontoret finns här för dig som driver företag och behöver rådgivning kring hur du hanterar de omställningar som den rådande situationen innebär. Ingen har facit men tillsammans kan vi bolla idéer, delge information och slussa vidare till andra aktörer. Beskriv ditt ärende i formuläret så återkommer vi till dig.

VÄGLEDNING LIVSMEDEL   
Företag i Älvdalens Kommun som handskas med livsmedel erbjuds vägledning från kommunens livsmedelsinspektörer. Beskriv din fråga via formuläret på kommunens hemsida.

SVENSKT NÄRINGSLIV   
Svenskt Näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Här kan du läsa om Svenskt Näringslivs ståndpunkter.

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN   
Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att Covid-19 sprids.

FÖRSÄKRINGSKASSAN   
Hos försäkringskassan hittar ni information angående reglerna för smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

SKATTEVERKET   
Skatteverket har samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset. Det handlar bland annat om anstånd med skattebetalning, nedsättning av arbetsgivaravgifter och ändring av debiterad preliminärskatt.

HYRESSTÖD - LÄNSSTYRELSEN   
På Länsstyrelsen finns samlad information om Regeringens nya beslut om stöd i form av tillfälliga rabatter till utsatta branscher i form av hyresstöd på 5 miljarder kronor.