Sammanfattning av det digitala frukostmötet

Idag var en historisk dag. I alla fall om vi tänker på att det idag var första gången vi höll ett digitalt frukostmöte på näringslivskontoret. Vi var cirka 45 personer på mötet allt som allt. Vi fick lyssna på bland annat kommuninformation, Almi, Nyföretagarcentrum, Företagarna, Årets Företagare och Årets Nyföretagare, Coompanion och Tactic företagsförmedling.

Först ut var Stefan Nordin som är ordförande för företagarna Särna-Idre-Grövelsjön. Stefan berättade att företagarna har digitala seminarier för de företag som är medlemmar. Han nämnde även några ord om att det är annorlunda och utmanande tider just nu under rådande coronapandemi.

Därefter tog kommundirektören Stefan Linde och beredskapsstrateg Pege Andersson på Älvdalens kommun vid. De berättade att vi just nu är inne i en farlig period, då coronavirusets närvaro blivit vardag och det är lätt att lägga mindre vikt vid de restriktioner som finns. De uppmanade oss att fortsätta tvätta våra händer ofta och hålla avstånd. Än så länge har Älvdalens kommun inga kända fall av smitta. Region Dalarna tillkännager av sekretesskäl inte antal smittade i enskilda kommuner om antalet underskrider 20 personer.

Camilla Garbergs på näringslivskontoret berättade om näringslivsarbetet som skruvats om en del sedan coronavirusets inträde i vår vardag. Näringslivskontoret har ökat kommunikationen genom att skicka ut nyhetsbrev ungefär en gång i veckan till skillnad från tidigare en gång i månaden. Med anledning av de stödpaket som kommer ut med jämna mellanrum från regeringen är det viktigt att sprida informationen. Näringslivskontoret har sökt ett EU-finansierat projekt som handlar om kompetensutveckling inom digitalisering. Om det projektet blir beviljat kommer det att starta i september i år. Näringslivskontoret har även varit delaktiga två ytterligare EU-finansierade projekt som sökts över hela länet som handlar om kompetensutveckling. Om dessa projekt blir beviljade startar de kanske redan i juni. I mitten på juni kommer Frida Torsein på näringslivskontoret att gå på föräldraledighet, så ett vikariat för henne kommer att komma ut inom kort. Håll utkik!

Therese Nielsen, som är företagsrådgivare på Nyföretagarcentrum Norra Dalarna, berättade om vad de erbjuder. Du vet väl att du som startat företag inom tre år eller som tagit över ett företag för max tre år sedan kan kontakta Nyföretagarcentrum Norra Dalarna för kostnadsfri rådgivning? Naturligtvis är alla samtal med Therese sekretessbelagda. Passa på att boka en tid på Nyföretagarcentrums hemsida!

Conny Persson och Jannica Andersson som driver Byggevallens elservice fick passa på att berätta om sin verksamhet. De har fått utmärkelsen Årets Nyföretagare i Älvdalens kommun 2019. De driver ett företag inom el och kylteknikbranschen och har även goda kunskaper när det gäller bland annat el på flygplatser. De berättade om hur det var att starta företag, och vad som kan vara viktigt att tänka på. Bland annat tipsar de om att det är viktigt att ta det lugnt i början, och att försöka få struktur på verksamheten tidigt. Och när du är på gång att anställa, se till att ha tänkt igenom allt från lönesättning och annat innan.

Fahri Ceken, som driver Lodjuret i Idre och tre ytterligare restauranger och caféer berättade om sitt företagande. Han har fått utmärkelsen Året Företagare i Älvdalens kommun 2019. Fahri har drivit företag i Idre i tjugo år och har god rutin på det. Eftersom han har en god bas i restaurangen Lodjuret har han kunnat driva verksamhet i de små byarna runt Idre och Särna, som många andra inte lyckats med. Han berättade om att det är bra att ha tålamod när man startar företag. Att vara serviceminded är också viktigt. Fahri passade även på att tacka alla företag och privatpersoner som han har samarbetat och fått hjälp av under åren. Han passade även på att tacka kommunen för den hjälp han fått där genom åren.

Anette Kotilainen, som arbetar på Visit Dalarna berättade om deras verksamhet och hur de skruvat om sin verksamhet med anledning av coronapandemin. Hon berättade att en av de saker som Visit Dalarna nu erbjuder är hjälp med ansökningar när det gäller de olika stödpaket som kommit nu. De har sett behovet av detta och det kan vara bra att ha ett bollplank när det gäller det. Du som är medlem i Visit Dalarna och är på gång med en ansökan i något av de statliga stödpaketet, ta kontakt med dem för att bolla din ansökan!

Lars-Erik Wiik som arbetar dels på det egna företaget Dala Affärsutveckling och på Tactic Företagsförmedling berättade om hur det fungerar vid företagsförsäljningar. En vanlig tanke är att en företagsförsäljning går ganska fort, men enligt Lars-Erik är det vanligare att det tar ungefär ett år. Därför är det viktigt att börja tänka på en företagsförsäljning i tid. Ta gärna kontakta med Lars-Erik för att diskutera om du vill sälja ett företag eller köpa ett företag. Ring Lars-Erik: 070-621 12 44 eller mejla lars-erik.wiik[at]dalaaffarsutveckling.se

Coompanion var nästa organisation på tur genom Maria Stenis. Hon visade en film som förklarar vad medarbetarägande och ökat delägarskap bland anställda handlar om. Medarbetarägande betyder att personalen är med och övertag ägandet av företag de är anställda på. Detta koncept är inte ovanligt i Frankrike, och just nu söker Coompanion efter företag och anställda som är intresserade av detta med medarbetarägande. Det är att se som ett sätt att ägarväxla och överlåta sitt företag. Kontakta Maria för mer information om delägarskap bland anställda! Ring 070-355 57 11 eller mejla maria.stenis[at]coompanion.se

Lina Renberg på Almi passade på att berätta om Almis Brygglån. Brygglånet är ett lån som tagits fram med anledning av coronapandemin. Lina berättade även att det är ett stort ökat tryck hos Almi denna period jämfört med samma period förra året, och det är coronapandemin som ger den effekten. De som kan söka Brygglån är:
- Små och medelstora företag där finansieringsbehov har uppstått som en följd av coronavirusets spridning. Rörelsekapital.
- Företaget ska kunna bära ett lån
- Både etablerade företag och startups
- Även de som har befintligt lån hos Almi kan ansöka, men man kan inte lösa redan befintliga lån.

Stort tack alla som deltog på det första digitala frukostmötet idag, både som föredragshållare och som åskådare! Vi hoppas att tekniken har fungerat bra för alla.


Läs mer om näringslivsarbetet://Frida Torsein