Välbesökt frukostmöte i Idre

Igår hade vi frukostmöte i Idre. Platsen var Idre Himmelfjälls nybyggda restaurang Renen och Älgen. På plats var ca 65 besökare och via länk fanns 16 personer. Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll berättade om sina framtidsplaner. Dessutom fick vi en analys av rankingen av företagsklimatet genom Svenskt Näringsliv.

Först ut var Företagarna Särna-Idre-Grövelsjöns ordförande Stefan Nordin som berättade om varför man ska vara medlem i företagarna. Men den information han tryckte på var den om att försöka skydda sina företagsuppgifter mot obehörig användning. Han tipsade bland annat om att skaffa en app från Bolagsverket och en digital brevlåda. Det går även att spärra sin företagsadress mot obehörig adressändring. En annan viktig sak som Stefan tryckte på är vikten av att anmäla alla brott. Även om det känns hopplöst och krångligt att göra en polisanmälan är det viktigt att göra den - annars kanske våra polisiära resurser försvinner från området.

Stefan Nordin

Sofie Andersson, VD på Fjätervålen, berättade om utveckling där. Just nu pågår arbetet med att ta fram en masterplan och färdigställa detaljplan för området. Hållbarhet genomsyrar allt de gör, och även  detaljplanen kommer hållbarhetscertifieras. Sofie berättade att  Fjätervålen har ökat sin omsättning från 12 miljoner kronor till 17 miljoner kronor under ett år! Nytt för i år är bland annat laddstolpar för elbilar, att alla barn tom 15 år åker längd kostnadsfritt, en ny längdteknikpark och snowpark samt att de i år har driver restaurangen i egen regi.

Sofie Andersson

Idre Fjälls VD Andreas Starenhed var nästa person att berätta om sin verksamhet. Idre fjäll hade närmast i helgen världscuptävling och i januari är det dags för världscup i skicross. Även Idre Fjäll har arbetat med en masterplan som är klar och sträcker sig till 2037. Andreas berättade att försäsong vinter förra vintern var "alla time high" när det gäller bokningar och denna försäsong till vintersäsongen såg ännu bättre ut. Sommaren var också den bästa sommarsäsongen någonsin. Andreas nämnde problematiken kring rekrytering som en viktigt fråga där alla bör hjälpas åt.

Andreas Starenhed

Idre Himmefjälls VD Torbjörn Wallin passade på att berätta om utvecklingsplanerna för Himmelfjäll. Förutom den nybyggda restaurangen kommer det ett flertal nya nedfarter denna säsong och har även investerat i en skidtunnel i barnbacken som ligger synlig precis vid restaurangen. För att lösa frågan när det gäller boende till säsongspersonalen köpte Idre Himmelfjäll under hösten Jonsgården. Även Torbjörn nämnde rekrytering av personal som en viktigt fråga förutom frågan om möjligheten att kunna bygga ut reningsverket i Idre för att säkra fortsatt utveckling i området.

Torbjörn Wallin

Henrik Navjord som är Dalarnas regionchef på Svenskt näringsliv föredrog den ranking som görs varje år när det gäller företagsklimat i kommunen. I år har vi plats 133, vilket är en försämring med 7 platser från förra året. Den enkät som ligger till grund för denna ranking skickas ut till företag i kommun. Små som stora företag och såväl sådana som är medlemmar i Svenskt Näringsliv som inte medlemmar där. I vår kommun har 53% av de som fått enkäten svarat, vilket enligt Henrik är god svarsfrekvens. För att knyta an till Stefans tips om förebyggande åtgärder, är Älvdalens kommun en relativt trygg kommun med 14% av företagen som upplever otrygghet/brottslighet. Henrik jämförde med den kommun han bor i, Borlänge, där siffan är 45%. Trots att otrygghetssiffran är låg i vår kommun är det viktigt att polisanmäla de brott man utsätts för.

Henrik Navjord

Torbjörn Wallin hoppade in som talare igen för att berätta om 2022 års Företagsmässa i Älvdalen den 6-7 maj. Årets tema för mässan är rekrytering - och många av företagen som ställer ut gör det i förhoppningen att träffa potentiell framtida personal. För utställande företag kommer ett frukostmöte att hållas under fredagen. På detta frukostmöte får de utställande företag som anmäler sig göra en kort presentation av sitt företag.
För att boka monter kontakta: Niklas Nouvel eller ring 0702-471833.
För att boka in tid på frukostmötet, kontakta Frida Torsein 0251-31232.


Läs mer:
Förstudie Rekryteringslots
Älvdalens företagsmässa 2022
Nyhetsbrev Älvdalens kommun
Årets Nyföretagare i Älvdalens kommun 2020


//Frida Torsein