Från och med 7 april kan du lämna in ansökan om korttidsarbete

Tillväxtverket är den myndighet som du ska skicka in ansökan om korttidsarbete till. De vill uppmana dig att förbereda din ansökan redan nu. Tillväxtverket har därför har listat några saker som det är bra om du har koll på redan nu. Ansökan öppnar den 7 april och du gör din ansökan på tillvaxtverket.se. Du kan ansöka om korttidsarbete i efterhand från och med den 16 mars 2020.

Tillväxtverket poängterar att är viktigare att göra en korrekt ansökan med rätt uppgifter än att ansöka snabbt. Om din ansökan inte är komplett, betyder det att den kommer att ta längre tid att handlägga. Alla företag/arbetsgivare som uppfyller kraven för korttidsarbete kommer att få stöd. Pengarna kommer inte att ta slut. Dessa uppgifter är bra att du har redo inför att du ska lämna in ansökan:

  • Organisationsnummer (kan skrivas in eller sökas fram i ett sökverktyg i ansökan).
  • Branschkod (SNI-kod, söks fram via ett sökverktyg i ansökan).
  • Bankuppgifter för utbetalning av stödet om du blir beviljad.
  • Kontaktuppgifter.
  • Belopp, period och antal anställda du söker stöd för.
  • Se till att du har avtal på plats och att du har räknat ut beloppet du ska söka. Mall för avtal finns här.

Det kommer att finnas ett räkneverktyg på Tillväxtverkets webbplats som hjälper dig att ta fram rätt belopp. Om du har färre än 50 anställda behöver du bifoga uträkningen du fått fram via räkneverktyget. Har du fler än 50 anställda kan du bifoga eget räkneunderlag.

Du kommer även att få svara på ett antal frågor kring din verksamhet och den situation företaget befinner sig i. Frågorna är ja- och nej frågor.

Det är viktigt att alla uppgifter är korrekta. Ta dig tid att kontrollera alla uppgifter en extra gång, innan du skickar in ansökan. En ofullständig ansökan betyder längre handläggningstid.

Tiden som stödet kan omfatta är från och med den 16 mars 2020. Stöd kan beviljas för högst sex månader i följd med möjlighet att ansöka om ytterligare tre månader.

Ansökan görs digitalt via tillvaxtverket.se. Processen består av ett godkännande och därefter beslut om preliminärt stöd. Preliminärt stöd kan utbetalas efter att Tillväxtverket har godkänt och beviljat ansökan.

Efter beviljat preliminärt stöd är arbetsgivaren skyldig att med jämna mellanrum göra en uppföljning med Tillväxtverket för att fastställa slutligt stöd. Instruktioner för det kommer med det preliminära beslutet.

Ett tips är att passa på att boka tid på Visit Dalarnas skrivarstuga om du tycker att det känns krångligt att fylla i ansökan utan något bollplank. Den 8 april är datumet för denna skrivarstuga. Du kan också får hjälp att bolla din ansökan via oss på näringslivskontoret. Kontakta oss i så fall!


Läs mer om näringslivsarbetet:
Så arbetar näringslivskontoret under coronakrisen
Regeringsförslag om lättade regler gällande a-kassa
Kommunala stödåtgärder
Stugliv, Fjäll och fäbod
Sweden Runners
Experience Grövelsjön
Grövelsjön Booking//Frida Torsein